‘BETER VAN KUNST’ DINGT MEE NAAR DE BNG BANK LANG LEVE KUNSTPRIJS

Is Amersfoort de beste Age Friendly Cultural City van 2019? Op 2 juli 2019 bezocht de jury van de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs alle deelnemende kunstprojecten van ‘Beter van Kunst!’, Age Friendly Cultural Cities Amersfoort. Het project waarin samen met verschillende zorginstellingen in Amersfoort en kunstvakdocenten duurzame kunstprogramma’s worden ontworpen voor ouderen in de GGz en ouderen met dementie en Parkinson. De  jury bezoekt meerdere steden; de meest Age Friendly Cultural City wint een prijs van 20.000 euro.

‘Beter van Kunst’ heeft als doel kunstprogramma’s te ontwikkelen die een preventief of curatief effect hebben op de gezondheid van ouderen en deze structureel in te bedden in de geïndiceerde dagbesteding. Voor het plan ontving Scholen in de Kunst de subsidie ’Age Friendly Cultural Cities’ van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De gemeente Amersfoort is co-financier en nauw betrokken bij de uitvoering van het project. De kunstprogramma’s worden ontwikkeld en getest op vijf verschillende locaties van de Amersfoortse woonzorgcentra: De Koperhorst, St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Lyvore (Plataan en Birkhovens Park) en Zon en Schild (GGz Centraal).

Jurylid: “Als mensen zelf niet meer op culturele activiteiten af kunnen gaan, zijn de zorginstellingen de plek waar dit juist heel erg nodig is om te organiseren. Het is heel bijzonder dat Scholen in de Kunst voor deze doelgroep gekozen heeft.”

Tanja Kerkvliet, Hoofd Kunst in Onderwijs en Samenleving, Scholen in de Kunst: “We hebben via het project Beter van Kunst een doelgroep bereikt die we anders werkelijk nooit hadden bereikt. Terwijl juist deze mensen het verdienen en zo nodig hebben en het echt niet zelf kunnen regelen.”

Margreet Bouwman, projectleider ‘Beter van Kunst’: “Het wordt op zo’n dag als vandaag, waarin alles bij elkaar komt, zo goed zichtbaar wat voor goede dingen we doen. De jury vond het heel bijzonder om bij de activiteiten te kunnen zijn en ze op de zorglocaties mee te kunnen maken.”

Het project: Beter van Kunst!

De kunstprogramma’s worden ontwikkeld door activiteitenbegeleiders, zorgmedewerkers en kunstvakdocenten van o.a. Scholen in de Kunst en afgestemd op de mogelijkheden, vragen en beperkingen van de specifieke ouderendoelgroep. Tijdens de testfase vond ook een kwalitatief onderzoek plaats door Petra Boersma, onderzoeker Lectoraat Gezondheid en welzijn van kwetsbare ouderen van de Hogeschool in Holland. Meer informatie over het project is te vinden op de website van Scholen in de Kunst, klik hier.

De subsidie: Age Friendly Cultural Cities

Age Friendly Cultural Cities Amersfoort komt tot stand dankzij het Fonds voor Cultuurparticipatie: ‘Met het programma Age Friendly Cultural Cities moedigen we de komende jaren (2017-2020) steden aan om actieve cultuurparticipatie voor ouderen te verbeteren en te stimuleren. We werken samen met gemeenten en culturele instellingen aan het verduurzamen van actieve cultuurparticipatie door ouderen, binnen het cultuur- en Wmo-beleid.’

De prijs: BNG Bank Lang Leve Kunstprijs

BNG Bank Lang Leve Kunstprijs is een initiatief van het BNG Cultuurfonds. Het fonds hecht belang aan verduurzaming en ontwikkeling van het cultuuraanbod voor ouderen. Het fonds stelt daarom een prijs ter waarde van 20.000 euro ter beschikking. Een deskundige jury beoordeelt welke stad zich uiteindelijk als beste Age Friendly Cultural City heeft ontwikkeld. De juryleden 2019: Hedy D’Ancona (voorzitter), Annerieke Vonk (directeur Vier het Leven), Neske Beks (kunstenaar, cultureel ondernemer) en Frans Meerhoff (voormalig projectleider AFCC Emmen). Meer informatie over de BNG Bank Lang Leve Kunstprijs: klik hier.