Het woonzorggebouw van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis krijgt een nieuwe naam. In het nieuwbouwproces dat 5 jaar terug werd afgerond, werd de naam voor het gemak  ‘locatie Vathorst’. De locatie verdient meer en zo werd er een prijsvraag uitgeschreven waarvoor alle bewoners, medewerkers, vrijwilligers en vrienden van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis voorstellen konden indienen. De jury heeft uit alle inzendingen gekozen voor de nieuwe naam: ‘locatie Wervershof’.

De straatnaam, Wervershoofstraat, is genoemd naar de bisschop Werenfridus die beschermheilige is van de oudere  medemens. Letterlijk betekent het de beschermer voor de stramme gewrichten.

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis is één van de oudste organisaties in Amersfoort (gesticht rond 1390) en zij maakt daarmee deel uit van Amersfoorts geschiedenis en erfgoed. De gedachte dat er al eeuwenlang wonen, zorg en welzijn aan mensen geboden is,  geeft een bijzondere klank en kleur aan het St. Pieters en Bloklands Gasthuis.  Het Gasthuis groeide van ‘bejaardenhuis’ tot een professionele woonzorgorganisatie met twee locaties in Amersfoort, waarbij in beide locaties ook intensieve verpleeghuiszorg geboden wordt. Stefan Schuurmans Stekhoven, voorzitter van de cliëntenraad Vathorst bevestigt de goede zorg die geboden wordt. “De zorg is in goede, betrouwbare, handen.”

Kamers zijn omgebouwd tot moderne (zorg)appartementen die verhuurd worden en bewoners hebben de beschikking over eigen sanitair. Beide locaties beschikken over een prachtige besloten tuin die toegankelijk is voor alle bewoners, familie, bezoekers en gasten. Bestuurder Bob Pluijter bevestigt: “De locatie Wervershof ligt in een mooi gedeelte van de wijk Vathorst. Vooral de binnentuin en het uitzicht over de wijk en de ligging in Amersfoort is voor ons erg aantrekkelijk.”

Het Gasthuis blijft in ontwikkeling. Besloten is tot een aanpassing van de huisvesting voor bewoners met dementiezorg op de derde etage van ‘locatie Wervershof’. Portaal heeft het St. Pieters en Bloklands Gasthuis groen licht gegeven om de huisvesting voor deze bewoners nog meer dan nu belevingsgericht voor te bereiden. Door de beschikbare ruimte anders in te delen wordt het wonen en werken op de afdeling verbeterd. Woningcorporatie Portaal en het Gasthuis willen deze aanpassing komend half jaar realiseren. Al  met al hebben Portaal en de zorgorganisatie St. Pieters en Bloklands Gasthuis elkaar als partners gevonden. Voor Portaal is een dergelijke voorziening van belang. Dorine Lommen, manager Volkshuisvesting hierover:  “Voor een grote wijk als Vathorst is het belangrijk dat er ook goede voorzieningen zijn voor ouderen die extra ondersteuning en begeleiding nodig hebben.”

 Foto: Wouter Huis snijdt namens het Gasthuis de taart aan

Woningcorporatie Portaal en het St. Pieters en Bloklands Gasthuis vieren deze maand hun 5-jarige samenwerking. Na aanvankelijk een wat moeizame start loopt dit nu goed. In 2011 werd het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in de wijk Vathorst geopend. Een mooie aanleiding om de nieuwe naam van het Gasthuis aan de Wervershoofstraat bekend te maken.