Onthulling K.F. Hein Kunstparticipatieproject 2019 bij St. Pieters en Bloklands Gasthuis

Hoe verandert je blik op de wereld als je te maken krijgt met dementie? Hoe krijg je nog grip op je eigen gedachten en herinneringen als alles veranderlijk is? Op donderdag 27 juni onthulde illustrator Femme ter Haar het kunstwerk ‘Vensters’ dat zij maakte voor het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort, locatie Davidshof. Zij maakte dit werk in het kader van het kunstparticipatieproject van het K.F. Hein Fonds. Het werk is ontstaan vanuit wat Ter Haar gezien en getekend heeft tijdens een reeks bezoeken aan Gasthuis en gesprekken met bewoners en betrokkenen. Deze indrukken en observaties heeft ze samengebracht in een serie beelden die gaan over dwalen, verdwalen en wegdromen.

Fotografie: Anna van Kooij

Vensters

Een venster staat voor Ter Haar symbool voor een overgang van de ene wereld naar de andere; het werpen van een blik naar binnen of naar buiten, afdwalen, wegdromen. Ze nodigt de kijkers uit om te dwalen in het werk, er tussendoor te lopen, er langer naar te kijken en zich op die manier even te onttrekken aan het hier en nu. Ook in de uitvoering is het begrip ‘vensters’ duidelijk zichtbaar. Het werk bestaat uit 6 hangende panelen van verschillende groottes, met donkere omlijsting. De vensters zijn te bekijken als op zichzelf staande beelden, maar ook te lezen als beeldverhaal.

Ook met het materiaalgebruik creëert Ter Haar gelaagdheid. De beelden maakte ze niet alleen met potlood, maar ook met gescheurde foto’s, schilderstape en snippers. Op die manier ontstond er een collage-achtige structuur. Door veel gebruik te maken van transparantie benut ze de lichte ruimte optimaal. Ze transformeert met het werk de ruimte van een doorgangsruimte naar een rustruimte, een wens van enkele mantelzorgers.

St. Pieters en Bloklands Gasthuis

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis biedt op twee locaties in Amersfoort een woonomgeving voor mensen met dementie en voor mensen die vanwege een lichamelijke aandoening langdurige verpleging en verzorging nodig hebben.

K.F. Hein Kunstparticipatieproject

De kunstcommissie van het  K.F. Hein Fonds selecteert ieder jaar een eindexamenkandidaat van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht voor het kunstparticipatieproject. Met deze opdracht wordt een pas afgestudeerde kunstenaar gekoppeld aan een Utrechtse instelling om met een participerende synergie een kunstwerk te realiseren. Doelstellingen: een beginnend kunstenaar de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen en ervaring op te doen met toegepaste kunst- en participatieprojecten en het actief betrekken van de bewoners bij het tot stand komen van het nieuwe werk op de locatie.

Meer lezen? Lees hier de blog van Femme. Er verscheen een leuk artikel in het AD in de rubriek Bubbels door Jacques Happe. Dit artikel leest u hier.

K.F. Hein Fonds

Het K.F. Hein Fonds vindt het belangrijk dat mensen de regio Utrecht mooier en sterker maken, en dat inwoners de kans krijgen om verder te komen. Daarom steunen we bijzondere initiatieven en individuen met giften, adviezen, prijzen, beurzen en opdrachten. Bovendien brengen we waardevolle projecten graag breed onder de aandacht en denken we mee hoe samenwerking een initiatief kan versterken.

Kunstwerk bekijken?

Wilt u het werk Vensters op locatie Davidshof bekijken? Stuur dan een mail naar info@pietersenbloklands.nl.

Foto: eigen foto PBG