Hieronder vindt u publicaties van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis of publicaties met betrekking tot het Gasthuis.

Onze nieuwsbrief: De Verbinding

De Verbinding is een nieuwsbrief voor bewoners, hun familie, vrijwilligers, medewerkers en andere belanghebbenden van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. De nieuwsbrief wordt samengesteld en in eigen beheer uitgegeven door een redactie die bestaat uit medewerkers van het Gasthuis.

Voor de Jubileum editie van de Verbinding, klik hier

en voor de meest actuele Verbinding, klik hier.Gasthuis publiceert bestuursverslag over 2017

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis heeft het bestuursverslag over 2017 gepubliceerd. Ook de cliëntenraad en Ondernemingsraad, de beide medezeggenschapsorganen bij het Gasthuis, hebben het bestuursverslag ontvangen.

Het jaar 2017 is een belangrijk jaar geweest voor het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Vanuit de goede traditie van gastvrijheid, is wonen, welzijn en zorg geboden op een niveau en een wijze waar we trots op zijn.

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis sluit het jaar 2017 af met een positief genormaliseerd resultaat van € 225.958, dat is iets hoger dan in 2016 (2016: € 171.329).

Kleinschalige organisaties als het St. Pieters en Bloklands Gasthuis geven het bewijs dat zij wendbaar zijn en snel kunnen anticiperen op veranderingen die vanuit het maatschappelijk domein gevraagd worden. U kunt het bestuursverslag downloaden door hier te bevestigen.

Medewerkers, vrijwilligers en vrienden hebben op inspirerende wijze bijgedragen aan de gastvrije en waardige zorg voor al onze bewoners. Wij willen hen daarvoor hartelijk bedanken.


Zo’n jubileum verdient een cadeau

Kitty Schrijver en Bob Pluijter zijn trots op het 625-jarige gasthuis  (Foto: Adriënne Nijssen, Amersfoort Nu )

AMERSFOORT NU – 16 mei 2018 – In deze krant een mooi artikel over de jubileumviering van het Gasthuis met speciale aandacht voor de actie van de Vrienden van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. De vriendenstichting zet zich in om een gezamenlijk cadeau te kunnen aanbieden waar vooral de bewoners van het Gasthuis plezier van hebben. Zo staat er op het wensenlijstje het aanleggen van een ringleiding in het restaurant waardoor bewoners met een gehoorapparaat de sprekers door een microfoon beter kunnen verstaan. Het hele artikel leest u hier.


Onderscheiding voor het Gasthuis

AD, 20 april 2018 – In het AD aandacht voor de onderscheiding die het Gasthuis op 20 april uit handen van de burgemeester mocht ontvangen. De Stadsoorkonde wordt door de gemeente uitgereikt als blijk van waardering aan verenigingen, instellingen, bedrijven of personen die zich langdurig en op bijzondere wijze hebben ingezet voor de stad en als er sprake is van een bijzondere gelegenheid of jubileum.

Burgemeester Bolsius: ,,Het Gasthuis heeft vanwege de historische verankering, als cultureel erfgoed en als zelfstandige woonzorgorganisatie een unieke positie in de regio Amersfoort, Nederland en Europa. Ze maakt haar maatschappelijke functie al 625 jaar meer dan waar.” Meer lezen? Klik hier.


Boek Meer dan zes eeuwen zorg voor ouderen

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort bestaat 625 jaar en is daarmee een van de oudste, nog bestaande, zelfstandige gasthuizen in Europa. In 2010 is er een boek over uitgekomen met speciaal voor het jubileum in april 2018 een herziene, geactualiseerde druk. Dit rijk geïllustreerde boek schetst een beeld van het gasthuis door de eeuwen heen. Van middeleeuws opvanghuis voor arme zieken tot moderne allround hulpverlener in de ouderenzorg. Daarbij wordt veelvuldig geput uit het omvangrijke historische archief dat maar liefst zes eeuwen omspant.

Schrijfster: Yvonne Tanke. Uitgeverij: Matrijs

Het boek is verkrijgbaar bij diverse boekhandels waaronder

-Boekhandel Bruna aan de Cruquius 57, winkelcentrum Vathorst

-Boekhandel Veenendaal aan de Langestraat 33 in Amersfoort

-Boekhandel Riemer aan de Emiclaerhof 18 in Amersfoort (winkelcentrum Emiclaer)

-In het Gasthuis, locatie Wervershof, in de Gasteling en/of receptie

-In het Gasthuis, locatie Davidshof, bij de receptie

ISBN: 978-90-5345-535-7
druk: november 2010, geheel herziene druk 2018


Zes eeuwen van zorg in monument

Het Gasthuis aan de Achter Davidshof (Foto: AD, Anouk Hebing)

AD, 18 april 2018 – In het AD vertelt journalist Roy Timmerman aan de hand van een rondleiding door bestuurder Bob Pluijter over de geschiedenis van het Gasthuis. Zo is de gescheidenis nog altijd tastbaar in de middeleeuwese Mannenzaal, onderdeel van het Gasthuis. Het jubileum is in april gevierd met een tentoonstelling, bijeenkomst, boek en bier. Het hele artikel leest u hier.


Smarlappen zetten het Gasthuis op de kop

AD, 14 april 2018 – Het werd een feestje. Het AD was er bij.  Bea Klasen en Ria Spies van de Begonia’s weten precies waarom ze graag voor het bijzondere publiek in het gasthuis zingen. ,,Het is zo dankbaar’’, vindt Klasen. ,,Kijk hoe ze genieten van de liedjes’’, zegt Spies. ,,We brengen mensen gewoon weer even terug naar vroeger. Een enthousiaster publiek is er bijna niet.’’

Vrijwilligster Marion Arler wrijft over de arm van mevrouw Kwakkel, wiens krullen meedeinen op de maat van een snelle smartlap. ,,Ik hou heel veel van muziek’’, zegt ze zachtjes. Het hele artikel leest u hier.

Foto: Saskia Berdenis van Berlekom, AD


St. Pieters en Bloklands jubileert

Amersfoort Nu, 11 april 2018 – Op 10 oktober 1391 stellen broer en zus Nenninck honderd pond beschikbaar voor de aanstelling van een priester in het ‘Nye Gasthuys bij die Spoeye’. In feite waren zij de eerste sponsoren. “In de voorloper van de Kapel in de Mannenzaal konden missen worden opgedragen,” vertelt Anja Bakker, beheerder van de Mannenzaal. Een interview door Adriënne Nijssen met Anja Bakker en Bob Pluijter. Hier leest u het artikel.

Op de foto Anja Bakker (Mannenzaal) en Bob Pluijter (St. Pieters en Bloklands Gasthuis, foto van Adriënne Nijssen)


Speciaal jubileum bier

AD, 30 maart 2018 – Met een speciaal voor het jubileum gebrouwen biertje en diverse activiteiten viert het St. Pieters en Bloklands Gasthuis uit Amersfoort zijn 625-jarig bestaan. Het bier, speciaal gebrouwen door Stadsbrouwerij De Drie Ringen, heeft een alcoholpercentage van 6,25%. Een knipoog naar het jubileumjaar van het Gasthuis. Het donkerblonde brouwsel heeft volgens de brouwerij ‘een warme afdronk’ en is Nenninck gedoopt. De naam verwijst naar broer en zus Nenninck, de geldschieters die de oprichting van het Gasthuis in april 1393 mogelijk maakten. Het Gasthuis kende vanaf 1581 zijn eigen brouwerij waar tot 1758 ook bier voor anderen werd gebrouwen. Nenninck, dat volgens de Stadsbrouwerij ‘lekker doordrinkt’, is vanaf april verkrijgbaar.


Gesprek met Bob Pluijter

Raddraaier, jaargang 2018, nr 1 – Blad van Gilde Amersfoort – Een uitgebreid artikel ‘Gesprek met Bob Pluijter’ over de historie van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis dat dit jaar het 625-jarig bestaan viert. Met aandacht voor het Gasthuis, het boek en het speciaal voor het jubileum gebrouwen Nennink biertje. Voor het hele artikel, geschreven door Annelies Roozen, klik op de link  Artikel Raddraaier maart 2018 ivm jubileum 625.


Heruitgave Meer dan zes eeuwen zorg voor ouderen

Kroniek – nr 1, maart 2018 – In de Kroniek, een tijdschrift over historisch Amersfoort, een vermelding over het jubileumjaar van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis en vermelding van de nieuwe uitgave van het boek Meer dan zes eeuwen zorg voor ouderen van Yvonne Tanke.


Amersfoort NU, 13 december 2017 – In de rubriek ‘Moet je lezen’ (Amersfoort Nu) vertelt Anja Bakker over haar favoriete boek. Anja koos voor het boek ”St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Zes eeuwen zorg voor ouderen”, door auteur Yvonne Tanke. Zij koos voor dit boek omdat dit alles te maken heeft met haar werk bij de Mannenzaal. Het boek werd uitgegeven in 2010 bij de verhuizing van de bewoners naar de nieuwbouw in Vathorst. Momenteel wordt er gewerkt aan vernieuwing van dit boek. Klik voor het artikel op de link:  Verborgen pareltje artikel Amersfoort Nu


‘Blij om ouderen te kunnen helpen’

AD, 4 juli 2017 – Van jongs af aan wist ze al dat ze later in de zorg wilde werken. De Amersfoortse Odessa Hagenbeuk (20) studeert helpende zorg en welzijn aan het MBO Amersfoort. Haar doel: ouderen helpen. ,,Toen ik op de middelbare school zat, mocht ik stage lopen bij een verzorgingstehuis.” Dit gaf haar voldoening. ,,Het gaf me een blij gevoel om ouderen te helpen. En zij waren blij met mijn hulp.” En dat geldt voor Odessa nog steeds. Ze werkt bij het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort. ,,Ik verzorg de ouderen en help hen met dagelijkse bezigheden… Lees hier het artikel.


St. Pieters en Bloklands Gasthuis ondertekent open brief Tweede Kamer

De Stad Amersfoort, 23 maart 2017 – De bestuurder van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Bob Pluijter, heeft een open brief ondertekend met 23 andere zorgorganisaties uit de Provincie Utrecht, gericht aan de nieuwe Tweede Kamer. Met de ondertekening van deze open brief vraagt het Gasthuis aan de Tweede Kamer om met duidelijke beleidskaders, met meer vertrouwen, minder bureaucratie en met toereikende financiële middelen de zorg in de Nederlandse zorginstellingen te waarborgen. Klik hier voor het hele artikel.


De tovertafel brengt ouderen in beweging

De Stad Amersfoort, 25 oktober 2016 – De ouderen aan de ’tovertafel’ bij St Pieters en Bloklands Gasthuis proberen de herfstblaadjes op een hoop te vegen. De tafel werd dinsdag feestelijk in gebruik genomen. Het idee is bedacht in het kader van een promotieonderzoek door Hester Le Riche. De Tovertafel is een interactief spel met lichtprojectie, die reageert op de handen van de ouderen. Lees hier het hele artikel.

Kijk hier ook een filmpje van Vathorst TV met Henriëtte Timmermans, teamleider, over de Tovertafel.


Opening tentoonstelling Rijkdom van Ouderen

Amersfoort Noord – 16 november 2016 – Ouderen met (beginnende) geheugenproblemen van King Arthur Groep en bewoners van het St. Pieters Bloklands Gasthuis hebben onder leiding van kunstenares Anna zichzelf verbaasd en verwonderd over wat zij in hun mars hebben. Alle resultaten waren te zien in de tentoonstelling Rijkdom van Ouderen.


Tweede editie van pop-upmuseum SMAAK ‘door senioren voor iedereen’

Vathorst Nu, 19 september 2016 – Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort maakt zich op voor de tweede editie van pop-upmuseum SMAAK, met als motto ‘door senioren voor iedereen’. De vorige editie van dit museum, georganiseerd door Stichting Smaak, was een groot succes. Het thema van deze editie is Natuurlijk Smaak. Ook dit jaar hebben negen gastconservatoren – allen vijfenzestigplussers uit Amersfoort en omstreken – ieder een deel van de museumcollectie voor hun rekening genomen. Klik hier voor het artikel.


Stichting Pieters en Bloklands Gasthuis presenteert bewustwordingskaartjes over dementie

Vathorst Nu, september 2016 – De World Health Organization (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag. Een dag om stil te staan bij de ziekte van Alzheimer. Wat het met iemand doet, wat het met de naasten doet. Het St Pieters en Bloklands Gasthuis doet mee aan deze internationale dag en reikte een bewustwordingskaartje uit. Klik hier voor het artikel.


Smaak van senioren in St. Pieters en Bloklands Gasthuis

AD, september 2016 – Het St. Pieters Bloklands Gasthuis is opnieuw omgebouwd tot tijdelijk museum, met 65-plussers als conservatoren. SMAAK, zoals de naam van het pop-upmuseum luidt, trok vorig jaar oktober meer dan 1.000 bezoekers. Morgen wordt in het verpleeg­huis aan het Davidshof de tweede editie geopend. ‘Natuurlijk Smaak’, is ditmaal het thema. Klik hier voor het artikel.


Ouderen trappen balletje met FC Utrechtspelers

AD, september 2016 – Voor de voetbalfans in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis was het een bijzondere maandagmiddag. De bewoners van het Amersfoortse verpleeghuis kregen bezoek van FC Utrechtspelers Robbin Ruiter, Menno Heus (Jong FC Utrecht) en keeperstrainer Stefan Postma. In het kader van de week van de eenzaamheid kwamen ze met de ouderen ballen tijdens de activiteit fit bij de koffie. Klik hier voor het artikel.


Stichting BuitenGewoonFiets start fietspilot bij het Pieters en Bloklands Gasthuis.

De Stad Amersfoort, 20-07-2016 –  In de Stad Amersfoort aandacht voor de pilot tussen Stichting BuitenGewoonFiets en het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Zoveel mogelijk mensen laten genieten van een fietstocht, dat is wat de Stichting
BuitenGewoonFiets uit Amersfoort wil. Op de speciale meer-persoonsfietsen kan men naar eigen vermogen meefietsen, samen met een vrijwilliger. In juli is gestart met een fietspilot bij het St. Pieters en Bloklands Gasthuis op de locatie Davidshof. Klik op deze link.


Disco maakt heupen los in Pieters en Bloklands

AD, 19-07-2016 – In het AD aandacht voor de zomeractiviteiten in het St. Pieters en Bloklands Gasthuis. Voor even verandert de  activiteitenruimte van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in een heuse disco. Het belangrijkste is dat bewoners blijven bewegen. Door voldoende vervanging te regelen, kunnen activiteiten toch doorgaan in de zomer en is er zelfs ruimte voor nieuwe plannen. Extra activiteiten moeten de bewoners van het huis meer plezier bezorgen. Lees hier het artikel.


Van zorgrestaurant to hip buurtcafé

Waardigheid en trots, 18 april 2016 – Met kinderkookcafés, driegangendiners en foto-shoots is het eetcafé van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis opvallend levendig. Niet alleen de ouderen uit het woonzorgcomplex maar ook mensen die wonen en werken in de buurt komen graag bij de Gasteling.  In dit artikel leest u hoe horecacoördinator Arthur Karstens erin slaagt om bezoekers van buiten naar binnen te laten komen en zo een gezellige ontmoetingsplek creëert tussen bewoners en de wijk. Klik hier voor het hele artikel.


Ouderen in zorghuizen; broze mensen en leefplezier

Jan Coolen, september 2015 – Deze publicatie is bedoeld om meer duidelijkheid te krijgen over de vraag wat goede verpleeghuiszorg is. Jaarlijks doen 210.000 mensen een beroep op de langdurige zorg omdat het thuis niet meer gaat. De aandachtspunten voor ‘goede zorg’ zijn in vijf onderdelen samen te vatten. In de publicatie leest u meer over welke zorg het verpleeghuis moet bieden en op welke kwaliteit van zorg men dan mag rekenen. Klik hier voor de publicatie.


IGZ inspectierapport d.d. 26-06-2015

Utrecht, september 2015 – De Inspectie voor de Gezondheidszorg bracht op 26 juni 2015 een onaangekondigd bezoek aan de Bopz-afdeling van Sint Pieters en Bloklands Gasthuis, locatie Vathorst. In het eerste hoofdstuk van dit rapport beschrijft de inspectie het kader waarbinnen zij het bezoek bracht. In de hoofdstukken hierna volgen de conclusie en beschouwing, de handhaving met daarin de maatregelen die de zorgaanbieder moet nemen en tenslotte de bevindingen. Meer lezen? Klik op deze link.


Waardigheid en trots. Liefde volle zorg. Voor onze ouderen.

Rapport staatsrecretaris Van Rijn (VWS), 10-02-2015 – Staatssecretaris Van Rijn geeft toelichting op het plan van aanpak om de kwaliteit van de verpleeghuiszorg te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Het plan richt zich op de verbeteringen op korte termijn én benoemt activiteiten op de vijf speerpunten voor de middellange termijn. Het hele rapport lezen? Klik hier.


Van organisatie in crisis naar ‘hotspot van de wijk’ met toekomstperspectief

Succesvol veranderen in de langdurige zorg, nr 3. In voor Zorg, september 2014 – Dit artikel uit In voor Zorg beschrijft hoe je als ‘organisatie in crisis’ kunt veranderen naar een ‘hotspot van de wijk’. Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis heeft in 2012 met succes een aantal veranderingen doorgevoerd. De Inspectie oordeelde in 2013 dat de kwaliteit van zorg weer op orde is. Op 17 van de 21 items van de normen voor verantwoorde zorg scoort PBG zelfs boven de benchmark. Hele artikel lezen? Klik op deze link.


Annika brieven. Niet alleen kommer en kwel 

In voor Zorg, december 2014 -Annika zocht een passende woning voor haar ouders. Eenmaal binnen in het Gasthuis was ze verbaasd. ”Is dit wel een verzorgingshuis? Die zorg voor oude mensen, dat wordt toch alleen maar minder? Hoe kan het dan dat ik hier zoveel vrolijkheid zie. Hoe doen jullie dat dan?” Dat willen we eigenlijk niet alleen aan Annika, maar aan iedereen laten weten.

Zo ontstond het idee: brieven schrijven aan Annika en daarmee eigenlijk aan iedereen die zich afvraagt hoe het nu zit met die ouderenzorg van tegenwoordig. Het zijn brieven waarin mensen die bij het St. Pieters en Bloklands Gasthuis werken of die er een familielid hebben wonen, vertellen over hoe het toegaat in het Gasthuis. Benieuwd? Klik hier om meer te lezen.


St. Pieters en Bloklands Gasthuis officieel heropend

De Stad Amersfoort, 12 november 2014 – Het gerenoveerde St. Pieters en Bloklands Gasthuis werd woensdag 12 november op traditionele wijze officieel geopend. Met een kanonskogel is aan Amersfoort ‘kond’ gedaan dat het Gasthuis weer volledig in gebruik is. Na een twee jaar durende renovatie wonen en werken er weer mensen in het historische pand, dat omgebouwd is tot een geheel eigentijds verpleeghuis. Klik hier voor het artikel.