Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis heeft donderdag 22 november de tweede prijs gewonnen voor realisering van een belevingstuin. Dit was op initiatief van het K.F. Hein Fonds Studie en Individuele Noden dat voor de tiende keer de K.F. Hein Stimuleringsprijs uitreikte.

Het Gasthuis mocht een cheque van € 5.000 in ontvangst nemen.

De hoofdprijs van € 10.000 ging naar KAG Zorg (King Arthur Groep) voor het project ‘Met dementie in beweging en erop uit’. Resto VanHarte won voor het project ‘Heel Utrecht Kookt! Social Food Festival’ de derde prijs (€ 2.500).   Foto: Anna van Kooij.

                                                                                                     

Belevingstuin Het kalme Hofje

Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis biedt op twee locaties in Amersfoort een woonomgeving voor mensen met dementie en voor mensen die vanwege een lichamelijke aandoening langdurige verpleging en verzorging nodig hebben. Door het creëren van een belevingstuin wordt een plek gemaakt waar bewoners tot rust kunnen komen. Het Kalme Hofje geeft bewoners de mogelijkheid om hun zintuigen  te prikkelen en van de tuin te genieten op een manier die voldoet aan de behoefte van de bewoners.

Oordeel jury

De Jury vindt het project ‘Ontwikkeling en inrichting van het kalme hofje’ een mooi voorbeeld van een concreet plan dat voorziet in de behoefte van oudeen. De bewoners van Wervershof zijn niet altijd meer in staat om een begraafplaats te bezoeken of zich even terug te trekken in de natuur. Beweging, zintuiglijke prikkels, groen en frisse buitenlucht hebben een helende en activerende werking voor iedereen, maar zeker ook voor de doelgroep van de zorgorganisatie; ouderen, al dan niet met dementie. De belevinsgtuin nodigt uit om een kopje koffie te drinken, wandelen, bloemen te plukken, van kunst en dieren te genieten en groenten te kweken. Het kalme hofje vormt een rustpunt, voor als je even aleen wilt zijn, om na te denken of om te denken aan een dierbare. De jury ziet dit scht als een toevoeging, waarbij goed is geluisterd naar de behoeften van de bewners. Ze heeft er dan ook alle vertrouwen is dat het kamle hpfje een bijzondere plek wordt die jarenlang door bewoners en bezoekers van de Wervershof gebruikt zal worden en ziet uit naar het resultaat.

K.F. Heinfonds

In september riep het K.F. Hein Fonds maatschappelijke organisaties op hun plan in te dienen voor een bijzonder project dat in één kalenderjaar kan worden uitgevoerd. Dit leverde 13 unieke en creatieve inzendingen op. Met de prijs zet het fonds organisaties in het zonnetje, die zich op bijzondere wijze onderscheiden in de zorg voor hun cliënten.

Het K.F. Hein Fonds vindt het belangrijk dat mensen de regio Utrecht mooier en sterker maken, en dat inwoners de kans krijgen om verder te komen. Daarom steunen zij bijzondere initiatieven en individuen met giften, adviezen, prijzen, beurzen en opdrachten. Het hele artikel en meer informatie  over het K.F. Hein Fonds leest u hier.

Bron: K.F. Hein Fonds.